+31 (0) 223 683516 info@zeilendehandelsvaart.nl

Kunst, bier en wijn duurzaam naar Into the Great Wide Open.

Kunst, bier en wijn duurzaam naar Into the Great Wide Open.

Donderdag 27 augustus vertrekken twee traditionele zeilschepen met een bijzondere vracht richting het festival Into The Great Wide Open op het Vlieland. De klipper ‘De Avontuur’ vervoert alle kunstwerken die op het festival worden tentoongesteld, samen met tweeduizend liter speciaalbier. In haar kielzog volgt het skûtsje ‘Deo Volente’ met ruim driehonderd dozen biologische wijn. Het is het derde jaar op rij dat de Stichting Men who Sail, die duurzaam vervoer over water promoot, vracht op duurzame wijze naar het festival transporteert.

Natuurlijke samenwerking
Voor Into the Great Wide Open is duurzaamheid vanaf het eerste jaar een leidend thema geweest. Zo waren ze het eerste grote festival dat bezoekers van gratis kraanwater voorzag en liepen ze voorop met ingrijpende stroombesparende oplossingen zoals geschakelde aggregaten, wat inmiddels de norm is op festivals. De samenwerking met stichting Men Who Sail om óók het transport naar het festival te verduurzamen lag daarom voor de hand. Het gebruik van de wind om de kunstwerken op het eiland te krijgen sluit perfect aan bij het natuurlijke karakter van het festival. Een groot deel van de kunstobjecten maakt gebruik van de natuur als inspiratiebron. Het zeilend vervoer vult dit thema prachtig aan.

Bier en Wijn
De lading bier bestaat uit Waddenblond en Oesterblond; twee speciaalbieren gebrouwd volgens Vlielands’ receptuur. Het bier is gebrouwen door de Buitenbrouwerij in Amstelveen en komt per elektrische bestelbus naar ‘De Avontuur’. Hierdoor kan het bier het officiële FairTransportkeurmerk dragen. Dit keurmerk –bekend van het motorloze vrachtzeilschip ‘Tres Hombres’- geeft aan dat het bier de weg van producent naar consument volledig CO₂-neutraal heeft afgelegd. De wijn die meegaat aan boord is biologisch en is verpakt in PET-flessen. Het gebruik van PET-flessen levert een aanzienlijke gewichtsbesparing op waardoor de CO₂-uitstoot van het vervoer beperkt blijft, aldus leverancier Grape District.

De zeilreis
Op woensdag 26 augustus vanaf 13.00 uur worden alle kunstwerken, het bier en de wijn op steiger 15 bij het Centraal Station in Amsterdam geladen in de beide schepen. De klipper en het skûtsje, traditionele zeilschepen uit respectievelijk 1909 en 1910, zeilen de volgende dag richting Enkhuizen, om vrijdag via Kornwerderzand de Waddenzee op te gaan richting Vlieland. Zaterdag zal in de loop van de ochtend de lading worden gelost op de kade van Vlieland. Een week later zijn de kunstwerken als onderdeel van het festival te bezoeken, onder genot van een glas oesterbier of een biologisch wijntje.

MenwhoSail
Stichting MenwhoSail heeft als doelstelling de mogelijkheden van zeilende vrachtvaart onder de aandacht brengen. Naast de signaalfunctie wil Stichting MenwhoSail de daad bij het woord voegen. Dit gebeurt onder andere door voor evenementen en festivals goederen zeilend op de plaats van bestemming te brengen. Zo maakt ze gelijk duidelijk dat het betreffende evenement of festival bewust omgaat met het milieu.

Volgen
Op www.menwhosail.nl en via www.facebook.com/menwhosail wordt uitgebreid verslag gedaan.

Noot voor de redactie: